Krøller #2

Nu har du så identificeret at du har krøller – det er altid første skridt…
mange opleve deres hår kun krøller inden under, eller kun rundt langs hårgrænsen foran ører og i panden, eller nederst i nakken – i mange tilfælde har man så faktisk krøller, men fordi vi alle er vant til at “håret skal børstes hver dag” så trækker vi krøllerne ud og vi når slet ikke at opleve den skønne verden vi kan have med det naturlige krøller vi har.

Det allerførste vi skal vide om krøllet hår er hvad der kan ødelægge en succesfuld krøllefrisure, for det hele starter faktisk hjemme.

Den største synder er at håret udtørres – ting der kan udtørre er farve behandlinger, især lysning. Styling med varme, som fladjern eller krøllejern. Føntørring med alt for meget varme. Frottering af håret med almindelige bomuldshåndklæder er også en stor synder. Vask i for varmt vand er også med til at udtørre håret. At man bruger den forkerte conditioner. Sidst men ikke mindst at man ikke bruger en hårmaske nu og da.

Og hvad kan du så gøre?
Du kan starte med at kigge på din shampoo – skift eventuelt ud med en sulfatfri shampoo, hvis du oplever at den er med sulfat. en anden ting du kan gøre er at vaske håret sjældnere – spring vasken over hver anden gang, og nøjes med at skylle håret i stedet – det kan flytte noget af sebumen fra hovedbunden ned på hårstrået hvor det skal bruges til at pleje håret.
I forbindelse med at kigge på din shampoo så tænk over hvad temperatur du vasker håret i – jeg ved godt vi er mange der er vant til at håret vaskes samtidig med at man står under bruseren alligevel, men det er ikke en vane der er svær at ændre på. Skru lidt ned for temperaturen og sørg for at vandet ikke er for varmt til dit hår.

Næste step er at kigge på din conditioner – under korrekte forhold har dit hår både brug for en protein (genopbyggende) conditioner og en fugtgivende conditioner – men hvordan du finder ud af hvilken du skal vælge den enkelte dag afhænger af hvordan dit hår har det den dag.
tag et enkelt tørt hårstrå ( inden badet) – hold det mellem tommel og pegefinger med begge hænder og træk blidt… et sundt hår er elastisk og springer tilbage til udgangspunktet når du slipper trækket…
Et hår der mangler protein vil være blødt og elastisk men vil ikke trække sig sammen igen når man trækker i det.
Et hår der mangler fugt vil føles stift og uelastisk og vil være tilbøjelig til at knække når man trækker i det. Under normale omstændigheder bør man bruge begge produkter samtidig, men ved at teste kan du vurdere om du bør fokusere på det ene eller andet.
Husk at følge anvisningen på produktet du vælger – det er ikke nødvendigvis bedre at lade det sidde i håret længere tid.

Nu har du så puttet conditioner i, ladet den sidde den korrekte tid – og hvad så?
Hvis det er rigtigt burde jeg nu kaste mig ud i en beskrivelse af hvordan du styler dit krøllede hår mens det er vådt og alt muligt – men det kommer i en senere artikel, så hold øje med den. Denne artikel handler om hvordan du sørger for IKKE at modarbejde dine krøller så du kan bruge dem fremover.

Når du kommer ud af badet tager vi jo typisk et håndklæde og tørrer håret.
Men almindelige frotte håndklæder kan faktisk udtørre hårstrående på en uhensigtsmæssig måde. Så overvej at investere i et microfiber håndklæde eller find evt en gammel bomulds tshirt ( hjemme i klædeskabet, eller gå i en grnbrugsbutik og find et par stykker) – og her kommer så det vigtige – ALDRIG frottere håret – i stedet tag håndklæde eller tshirt rundt om hovedet og pres – brug hænderne til at trykke vandet ud af håret og ind i det stof der skal tørre dit hår – du kan endda bruge den til at kramme krøllerne lidt op 😉

Så kommer vi til hvad du kan gøre for at undgå at ødelægge dine krøller i forbindelse med styling og farvning.
Det giver sig selv at man skal prøve at finde krøllerne – her hjælper det at UNDGÅ at børste håret – i samme sekund du kører en børste igennem for at fjerne filter, ødelægger du krølleklumpen der skal skabe dine krøller.
Læs mere i den næste artikel om hvordan du evt kan bruge en børste så du kan fremhæve dine krøller og fjerne filter.
Men som udgangspunkt – brug fingrene til at frisere håret – hvis der er en rigtig klump så brug en børste KUN der, og ikke i hele håret, noget der også kan hjælpe er at frisere det med fingrene mens der er conditioner i håret.

Forsøg så vidt muligt at trykke så meget fugt ud af håret som muligt – og så lade det lufttørre… i en snæver vending eller ved meget langt hår kan du bruge en diffuser til at hjælpe tørreprocessen på vej – den vil jeg også gå i flere detaljer med i næste artikel 😉

I forhold til at farve håret – det er ikke umuligt, men hvis du virkelig ønsker blond hår og har meget mørkt hår, og du stadig gerne vil bruge dine krøller, så tal med din frisør om at finde en mere skånsom måde at farve dit hår på, så det ikke udtørres unødigt. Det kan lade sig gøre at lysne hår med farve!

Men uanset hvad så er lidt bedre end ingenting – kig på din rutine og find de ting der springer ud i dine personlige rutine, hvor du måske føler du bør justere det lidt for at skåne dit hår.
and when in doubt – tag en snak med din frisør om din rutine 😉