Frisør terminologier

Når man som kunde besøger en frisørsalon eller bare taler med veninder om hår, så dukker der ofte mange ord på som betyder forskellige ting og kan være svære at forstå, når man ikke har en baggrund i hår. Jeg tager mig selv i at forklare igen og igen hvad de forskellige ting betyder, men hvorfor stoppe der 🙂 Bemærk denne liste vil være fortløbende og jeg vil nu og da tilføje ord jeg falder over i forskellig regi – HVIS du sidder med et ord du ikke ved hvad betyder, er du mere end velkommen til at skrive til mig via messenger i nederste højre hjørne, og jeg skal gerne tilføje dit ord til listen 😉

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Lad os starte i farven – der slynges glad og gerne ord som Ombre, Balayage og Colotmelding ud, men hvad ordene betyder i praksis når man som kunde skal forstå hvad der bliver talt om…

Balayage – Balayage er en farveteknik, den bruges typisk til at skabe et naturligt “sol og sommer”look. Frisøren “maler” direkte på håret i frihånd og skaber på den måde en blød lysning, som ikke giver en tydelig udvoksning. Med balayage kan man gå længere imellem farvebehandlinger netop fordi det er skabt til at bære blødt og bruge den naturlige hårfarve som grundfarve…

Ombre Ombre bruges til at beskrive et look – Typisk er det et look hvor man er mørkere i bunden og lysere i længderne. Ombre kan opnåes både med balayage og andre farveteknikker som feks Colormelding, det er dog ikke nødvendigvis meget mørk og meget lys, blot der er en synlig farveforskel og en blød overgang er der tale om ombre…

Colormelding – Her taler vi om en farveteknik hvor man blander farver sammen efter de er påført håret.
Typisk når der er tale om at man har forskellige farver på forskellige partier af håret.. Frisøren påfører først en farven på en del, derefter den anden farve på den anden del og slutter så af med at bruge pegefinger og langemand på hver side af hårtotten til at blande farven sammen på midten, for at give en blød og blended overgang mellem de to farver…

Highlights – Highlights er det vi i dk kalder lyse striber – det kan laves med forskellige produkter og metoder, men målet er at opnå en lysere effekt i striber.

Lowlights – det er det modsatte af highlights, men igen kan det laves med forskellige produkter og metoder, målet er at skabe dybde i et hår, og få en effekt af mørkere striber eller endda opnå at håret ser tykkere ud.

Babylights – babylights er en form for highlights, de er blot suuuuper fine tynde striber som giver en mere “solen har bleget mit hår helt naturligt” effekt. Man kan sagtens blande flere effekter sammen for at opnå et look – feks at blande balayage og babylights kan give en smuk sommerlysnet effekt som giver mere end balayage alene eller babylights alene…

Permanent farve – Det er det man gennem farver håret med – det er en farve der kan blandes med næsten alle beicer for at opnå forskellige effekter på håret – afhængig af beice kan det både lysne og mørkfarve hår afhængig af grundlaget. Denne farve skal vokse ud, men kan lysnes af slid og sol…
Når man lysner med farve bruger man typisk specifikke lysningsfarver og stærkere beicer, forskellen mellem disse og afblegning er at lysningsfarver samtidig kan fjerne naturligt pigment og afsætte nye pigmenter på håret og dermed give et andet look, det kan afblegning ikke, da det kun fjerner pigment.

Demipermanent / Semipermanent farve – Demi permanent er den engelske udtale, Semi permanent er den danske – men begge dele dækker over det man før i tiden kaldte “toning” eller “skyllefarve” – det er en midlertidig farve der typisk dækker 6-8 uger, og som blandes med en blidere beice fordi den kun skal aktiveres og ind og afsætte farve på håret. Denne blidere beice gør også at farven kun sætter sig i det yderste skællag, hvilket betyder at den farve der er på håret inden farven påføres “skinner igennem”. Altså hvis man feks har lyse og mørke striber, og så påførere en semipermanent farve, så vil alt håret få samme tone, men i forskellige dybder, så det der er lyst vil stadig være lysere end det mørke, blot med den samme overliggende nuance..

Beice – beice er den vædske man blander sin farve med for at aktivere den – det findes i et stort antal af forskellige styrker som måles i enten procent eller volume. De svageste styrker er feks 1,9% eller 2,6% – de bruges typisk til semipermanente farver..
den næste er 3% (10 vol) som bruges til at indfarve i samme tone eller mørkere. 6% (20 vol) bruges til at indfarve ca. 1 tone lysere. 9% (30 vol) bruges til at indfarve 2-3 toner lysere og 12% (40 vol) til 4 toner lysere..

Afblegning / Lysningspulver – Det er udelukkende brugt til at lysne håret med. Det fås i både pulver og creme form, og kan lysne op til 7-8 toner. Det blandes med de samme beicer som farverne men opnår en lysnende effekt uanset styrke. frisøren kan vælge at bruge forskellige beicestyrker inden for samme behandling, fordi der ikke er en specifik trækketid på afblegning, som der er til farve, og det virker med det samme. Men man bør huske at “stærkere er ikke altid bedre” – fordi afblegning er et stærkt produkt kan man risikere at “brænde” pigmenter fast i håret hvis der feks har været indfarvet mange gange eller der er tale om Henna eller tilsvarende.
I forhold til ordene affavning og lysning er der tale om den samme process – begge dele kan udføres med afblegning, men en lysfarve der udføres med farve i stedet for afblegning kan afsætte pigment på håret, det kan afblegning ikke. En afblegning fjerner KUN pigment, men kan fjerne både naturligt og kunstigt pigment, og typisk sker dette i en naturlig process fra rødt til orange til gult til hvidt.

Toner – toning var før i tiden det samme som semipermanent farve, i dag er det en langt kortere og mildere process. Toning bruges typisk til at neutralisere uønskede nuancer i håret. Feks hvis man har ønsker hvidt hår, har gule undertoner vil man bruge en toner i silver eller ask til at neutralisere det gyldne. En toning hos frisøreren vil typisk holde op til 8 hårvaske og bør vedligeholdes med produkter som “silver/farveopfrisknings shampoo” eller “farvebomber”, der også bruges som en slags korttids toner på håret.

Farvebomber / farveopfriskende shampoo – Disse produkter er beregnet til at enten til at opfriske en eksisterende farve uden kemi, til at neutralisere en uønsket tone eller endda til at lave en modefarve som vaskes ud igen. Bomberne kan blandes op med en hvid/neutral conditioner til at fortynde farven hvis man feks ønsker en lysere nuance. Hvis man feks skal indfarve et lyst hår med en pastel modetone er det en god ide at blande bomben med en hvid conditioner, og så prøve at lave en “test” på et stykke hvidt papir for at vurdere farven – hvis man på NOGEN måde er i tvivl så anbefaler jeg at du tester på en ikke synlig tot inden du påfører hele håret, nu og da reagerer det anderledes end man tror…

Farvespray / Engangsfarve – bruges til at beskrive ting som man påfører håret for en dag og man forventer kan vaskes ud igen dagen efter. Har man et sundt og naturligt stærkt hår er det ofte også tilfældet, men har man et hår der er meget porøst eller bleget meget lyst kan man risikere at nogle af pigmenterne sætter sig fast i håret og ikke kan fjernes igen.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Nu hopper jeg over i de mere frisørspecifikke ord som bruges til at beskrive hvad der er inden i hår og farver og hvordan det virker 😉

Farvekoder – farvekoder er frisørens måde at vide hvad der foregår i en farve på. Typisk vil det være delt op i foran komma og efter komma – tallet foran kommaet vil typisk betegne tonehøjden, mens efter kommaet beskriver nuancerne. Hvordan en producent fordeler koden er op til dem selv, derfor kan der være forskel fra producent til producent, og man kan ikke altid forvente at opnå samme resultat selvom koden er den samme,

Tonehøjder – her taler vi om hvor mørkt et hår er. En tonehøjde 1 er Sort – mens tonehøjde 10 er lys lys blond – tonehøjderne er uafhængig af hvilke nuancer der er i håret og taler udelukkende om hvor lyst eller mørkt et hår er. Typisk på et farve tube vil tonehøjden være det første tal.

Nuancer – Nuancerne i hårfarve er de undertoner man ser. Feks rød, gylden, orange, beige og lign. På en farvetupe vil det typisk være tallet bag kommaet, og hvert tal betyder noget forskelligt. Typisk hvis der er 2 eller 3 tal vil den forreste være den stærkeste nuance og dem der kommer efter vil være mindre end det.

Farvehjulet – farvehjulet er et redskab som frisører og alle der arbejder med farver bruger til at vide hvordan forskellige nuancer samarbejder. Vi har alle mødt farvehjulet i skolen – rød, gul og blå er grundtonerne, orange, grøn og violet er blandingstonerne. Som frisør arbejder vi i fuldkommen de samme pigmenter som alle andre, nogle gange kalder vi dem bare andre ting – blå bliver feks kaldet ask, violet kaldes silver, orange kaldes kobber – men den måde farverne samarbejder på er den samme.
farvehjulet er et visuelt redskab hvor man kan se i hvilken rækkefølge farverne ligger, samt hvilke farver de ligger overfor.

Naturhår – her taler vi om håret som det er fra naturens side – alt lige fra farve, nuance, krøltegning, længde og porøsitet kan have en effekt på hvordan kemi påvirker håret. Hvert hår er unikt, og som frisør skal man kunne visualisere både hvordan en farve og en klipning kan ende ud i et hår og er man ikke i stand til det er det fejl sker. Der kan være ting skjult i håret som man kan have svært ved at forudse, men derfor er konsultationen inden behandlingen så vigtig.

Svovlbindinger/svovlbroer – Her taler vi om hårets byggesten – hårets styrke kommer fra de svovlbindinger der er inden i håret, når man permanenter håret så bryder processen disse svovlbroer og fører dem sammen igen for at skabe en ny form.. Når man farver håret sker der også en nedbrydning og sammensætning af disse svovlbroer. Olaplex er det eneste produkt på markedet der beviseligt genopbygger disse svovlbroer – der gør den ved at gå ind i håret og finde svovlpartikler og genopbygge broerne med dem, og derved efterlades håret stærkere indvendigt.

Porøsitet – porøsitet beskriver lidt om hårets tilstand – et hår er bygget op af et skællag ( lidt som fiskeskæl), men jo mere kemi eller slid et hår udsættes for, jo mere begynder dette skællag at stritte og stå åbent – man kan ikke tvinge et åbent skællag ind igen og dermed opnå et sundt hår, men man kan “fylde det op” så håret igen ser blankt og sundt ud. Porøsiteten beskriver hvor åbent hårstrået er, og dermed også hvor godt det vil kunne holde på en farve.. Jo mere porøst, jo kortere tid vil en farve holde i håret.

Keratin – keratin er en af kroppens byggesten – vores hår, hud og negle er alle opbygget af keratin blot i forskellige former og tykkelser. Keratin er i princippet en “død” celle som er designet til at beskytte vores bløde indre imod vind og vejr og alt vi ellers udsætter os selv overfor…